Cea mai periculoasă plantă din lume are un aspect inocent, dar adăpostește un secret agonizant, deoarece o singură atingere a frunzelor sale este suficientă pentru a provoca dureri chinuitoare timp de luni întregi.
Cea mai periculoasă plantă din lume, cunoscută sub numele de urzică australiană (Dendrocnide Moroides), are un venin atât de puternic încât nici măcar morfina nu poate opri durerea provocată de acesta, potrivit Nature.
Arbustul are numeroase denumiri, inclusiv Gympie Gympie, Stinging Bush, Queensland Stinger și Giant Australian Stinging Tree. Urzica a mai fost numită și „planta sinuciderii”, conform site-ului Discovery.
După cum sugerează și numele său, planta este originară din pădurile tropicale din Australia și poate crește până la 35 de metri înălțime. Aceasta are o înțepătură dureroasă din cauza perilor minusculi care acoperă frunzele și tulpina, care injectează venin în piele, scrie Newsweek.com.
Efectele „plantei de sinucidere” sunt atât de dureroase și de persistente încât adesea sunt plasate semne de-a lungul pistelor forestiere, în special în Queensland, pentru a avertiza drumeții și turiștii despre pericolul care îi paște pe traseu. Un semn similar a fost amplasat lângă plantă la Lullingstone Castle & The World Garden, din Anglia.
Lângă micul arbust, care se afla într-o cușcă, pe un panou scria: „Pericol. Cea mai periculoasă plantă. O singură atingere poate induce nouă luni de durere intensă!”. Vizitatoarea Rebecca Ireland a fotografiat planta și a postat-o pe Reddit. Ea a declarat că „nu mai auzise” de această plantă, ce produce fructe comestibile.
„Sincer, am crezut că este înspăimântătoare nu pentru ceea ce face, ci pentru cât de inofensivă pare”, a declarat Ireland. Imaginea a strâns rapid mii de vizualizări și de comentarii, oamenii spunând și ei cât de nevinovată pare planta.
„Ca ars de acid fierbinte și electrocutat în același timp. Un fost militar, Cyril Bromley, a căzut într-una dintre plante în timpul exercițiilor de antrenament din cel de-al Doilea Război Mondial și a ajuns legat de un pat de spital, la fel de nebun ca o găină ce doar ce și-a pierdut capul. Bromley a spus povestea unui ofițer care a folosit, fără să știe, o astfel de urzică pe post de hârtie igienică. A ajuns să se împuște singur”, a comentat utilizatorul de Reddit PM_BMW_turn_signals.
„Eram cu o femeie la o plimbare, atunci când a fost înțepată. Pur și simplu a atins frunza cu glezna din întâmplare. A spus că ar fi preferat să nască din nou”, a împărtășit utilizatorul WebsterPack.
„Australia adăpostește în mod notoriu unele dintre cele mai veninoase animale din lume, dar, deși mai puțin cunoscută, flora sa veninoasă este la fel de remarcabilă”, scrie Science Advances.
„Dintre cele șase specii de Dendrocnide originare din pădurile subtropicale și tropicale din Australia de Est, D. excelsa și D. moroides sunt deosebit de renumite pentru producerea de înțepături chinuitor de dureroase, care, spre deosebire de rudele lor europene și nord-americane, pot provoca simptome ce durează zile sau săptămâni în cazuri extreme”, mai menționează publicația.
„D. moroides a fost implicată în spitalizarea a doi indivizi care au necesitat terapie intensivă timp de 36 de ore, care au suferit dureri acute și nu au răspuns la morfină, având simptome care au durat luni de zile”, concluzionează publicația.
Peștii sunt capabili să evalueze dezinformarea pentru a evita o reacție excesivă
Temperaturile influențează riscul pesticidelor asupra albinelor
Gândacii „sug apă cu fundul” pentru a rămâne hidratați, iar cercetătorii au aflat cum reușesc asta
Cel mai mare rechin alb din lume este Deep Blue, o femelă de peste 6 metri lungime